Air VPN - The air to breathe the real Internet
 

Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot
 
 
 

METAR


METAR EHAM
141655Z 24014KT 9999 FEW035 19/10 Q1011 NOSIG
 
 

 

TAF


TAF EHAM
141034Z 1412/1518 25016KT 9999 SCT030 BECMG 1417/1420 20006KT BECMG 1515/1518 09008KT
 
 

 

ModelbeoordelingGuidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de centrale Noordzee (noorden van de FIR) ligt eerst stationair. Rondom het laag zijn occlusies ingedraaid waarvan de zuidelijke tegen de Wadden ligt. Deze is herkenbaar aan een band met bewolking en neerslag. Vanmiddag trekt het laag opvullend noordoostwaarts. In de nacht naar maandag en maandagochtend passeert van het zuiden uit een zuidoost-noordwest georiënteerde rug. Maandagavond trekt een lagedrukgebied over het zuiden van Engeland noordoostwaarts. Het occluderende frontale systeem bereikt daarbij het zuidwesten en trekt noordoostwaarts.

Modelbeoordeling:

De grenslaag wordt in Harmonie behoorlijk goed weergegeven, in EC is de wolkenbasis vooral bij de zuidelijke occlusie te hoog/weinig. Qua neerslag ontlopen Harmonie en EC elkaar niet veel, EC zit momenteel wel beter op de actualiteit. De eerste neerslag maandagavond lijkt voornamelijk door warmteadvectie op hoogte te zijn/ oude barocliene zone, voor het occluderende front uit. EC is daarin vaak enthousiaster dan Harmonie en lijkt dit soort neerslag ook vaak beter in te schatten.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Maandag Tx tot 27 C in het zuidoosten, beetje afhankelijk van de hoge/middelbare bewolking die later in de middag van het zuidwesten uit toeneemt.

Wind:

Aan de zuidflank van het laag 6-7 Bft, de 7 Bft.

Bewolking:

Harmonie uitvoer is bruikbaar. Toppen van CB's rondom het laag tot ruim FL200, iets verder daarbuiten FL100-FL150. Bij het frontaal systeem van maandagavond en de nacht naar dinsdag CB's, toppen tot ruim FL300.

Neerslag:

Rondom het laag buien met een kleine kans op onweer, boven zee (ook waargenomen). Bij de occlusies iets verder bij het laag vandaag veelal ondiepe convectie, vnl coalescentie. Vooral in het noordoosten, maar ook elders in het midden en noorden, een enkele bui. Maandagavond en in de nacht naar dinsdag MUCAPE (EC) ongeveer 100-400 J/kg, lokaal iets meer. Schering ongeveer 25 kn, dus multicel. Duidelijk onweerssignaal in de modellen, maar vooralsnog < 60% kans op onvoldoende randverschijnselen voor code geel. Bij dit systeem gemiddeld ongeveer 5 mm neerslag, lokaal 10-20 mm.

Zicht:

Goed zicht, in de kern van het laag zeemist. In neerslag matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: diepevee

Uitgifte: 14/07/2024 12.16 uur LT.
 
 

 
 

Hardware


Weerstation Oostzaan maakt gebruik van de Davis Vantage Pro 2+ voor het verkrijgen van de weerdata.

Dit zeer nauwkeurige semi-professionele weerstation voorziet in het verkrijgen van de huidige temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, windsnelheid, windrichting, regenval, zonkracht en UV-straling. Bovendien genereert het weerstation een weersverwachting voor de korte termijn op basis van de meetgegevens.De verkregen weerdata wordt met behulp van de applicatie WeeWX en de open source database MariadB beschikbaar gemaakt voor het internet waaronder oant-moarn.nl en wunderground.com. De website van oant-moarn.nl draait op een Raspberry Pi 4 met Apache2 serversoftware en maakt gebruik van PHP scripts.


Het domein oant-moarn.nl is DANE verifieerbaar door middel van Let's Encrypt certificaten en DNSSEC ondersteunende DNS-servers.

Paulus Pisweer 
 

© 2024 Paulus Pisweer | oant-moarn.nl