Air VPN - The air to breathe the real Internet
 
 
Het weer Fotoalbum Gastenboek

Contact

Links

Gesponsorde links Colofon

Disclaimer
 

Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot
 
 
 

METAR


METAR EHAM
271555Z 33010KT 290V010 9999 FEW045 17/10 Q1034 NOSIG
 
 

 

TAF


TAF EHAM
271104Z 2712/2818 36012KT 9999 FEW035 BECMG 2718/2721 03008KT BECMG 2806/2809 06012KT BECMG 2815/2818 03010KT
 
 

 

Modelbeoordeling

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Geldig tot donderdag 28 mei 2020 24.00 locale tijd

Opgesteld op woensdag 27 mei 2020 om 12.10 uur

MODELLENBEOORDELING.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Een hogedrukgebied met het centrum boven het noorden van de Britse Eilanden trekt vanmiddag naar de Noordzee en blijft daar stationair liggen. De stroming is noordelijk en wint aan kracht. Een uitermate zwak koufront ligt ONO-WZW georiënteerd ten noorden van de Wadden, op hoogte is het front al iets verder in zuidoostwaartse richting gevorderd. Het front aan de grond wordt gekenmerkt door vochtige lucht, wat zich uit in stratus en zeer lokaal ook mist. Na passage dalen de dauwpunten van 10 graden naar uiteindelijk ca. 7 graden Celsius, boven land is de daling nog wat forser. Het front bereikt de noordkust halverwege de middag en verlaat het zuiden aan het begin van de nacht. Donderdag trekt een kleinschalig hoogtelaagje, actueel al zichtbaar ten NW van Ierland, aan de oostflank van een hoogterug zuidwaarts over de Noordzee en bereikt ons land in de middag. De activiteit van bijbehorende neerslag neemt sterk af wegens de hogedrukinvloed.

MODELBEOORDELING:

De aanwezige stratus en mist nabij het grondkoufront wordt door alle modellen indicatief wel weergegeven, maar de exacte omvang en locatie verschilt sterk tussen de modellen onderling. Het Waddengebied heeft de komende uren nog met dit vrij omvangrijke gebied te maken, de vorm van St en zeer lokaal mist, hoewel de kans hierop nu snel afneemt met een wat in kracht toenemende stroming. Boven land blijft er van deze zone sowieso weinig over wegens de hogere temperaturen. In het westelijke deel van de FIR blijft de stratus en mistkans aanwezig, aangezien het hogedrukcentrum in oostwaartse richting opschuift en de vochtige lucht daar weer (deels) terugkomt. Neerslag bij de passerende hoogtetrog zal de grond nauwelijks bereiken aangezien het uit middelbare bewolking valt met daaronder een droge laag.

AANDACHTSPUNTEN.

WIND:

We hebben te maken met een noord- tot noordoostelijke wind aan de zuidoostflank van het hogedrukgebied met 5 Bft boven het IJsselmeer en de westkust, en vlagen van 20-25 kn; deels door gradiënt, deels door extra uitwisseling wegens kou-advectie (T zee ligt rond 14 graden).

BEWOLKING:

Bij het koufront een vrij groot gebied met St, ook onder 500 vt. Het Waddengebied heeft de komende uren met deze zone te maken. Pas na passage van het koufront zal daar de bewolking verdwijnen. Ook de westkust krijgt later vandaag mogelijk te maken met deze stratuszone. Boven land zien we verder Cu bewolking, na passage van het koufront doet dit zich niet meer voor wegens de lagere dauwpunten. Ook donderdag nauwelijks Cu bewolking, wel bij de hoogtetrog wat middelbare bewolking, waarschijnlijk ook in de vorm van Ac castellanus.

NEERSLAG:

Vandaag droog. Donderdag bij de hoogtetrog in het noordwesten heel lokaal mogelijk lichte regen, conditiebeperkend zal het zeker niet zijn maar in deze droogteperiode zou het wel opvallen. Het zou zelfs wat buiig kunnen zijn (Ac castellanus) en er wordt ook zo'n 100 J/kg MUCAPE op berekend.

ZICHT:

Goed zicht, bij het koufront boven en aan zee lokaal matig tot slecht met een kleine en afnemende kans op mist. In het noordwestelijke deel van de FIR boven zee aanhoudend een kleine kans op slechte zichtwaarden. In de nacht naar donderdag in het noorden van het land mogelijk wat teruglopend zicht met grondmist, zuidelijker zal dit zich niet voordoen wegens de forsere gradiënt daar.

TEMPERATUUR:

Vandaag in het zuidoosten voor het koufront uit mogelijk nog 25 graden Celsius. In het noorden koelt het in de loop van de middag af na passage van het front. Donderdag een tweetal koeler dan vandaag.Paraaf meteoroloog: haklande
 
 

 
 

Hardware


Hier komt nog een goed en duidelijk verhaal over de apparatuur en techniek die gebruikt wordt voor deze site.

Aangezien deze site nog in ontwikkeling is staat hier nu nog even niets interessants. Wordt vervolgd...Binnenkort meer informatie!

Paulus Pisweer 
 

© 2020 Paulus Pisweer | oant-moarn.nl