Air VPN - The air to breathe the real Internet
 
 
Het weer Fotoalbum Gastenboek

Contact

Links

Gesponsorde links Colofon

Disclaimer
 

Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot
 
 
 

METAR


METAR EHAM
161125Z 16007KT 0200 R18C/0350N R27/0325N R18R/0275N R06/0325N FG OVC000 02/01 Q1009 NOSIG
 
 

 

TAF


TAF EHAM
161116Z 1612/1718 17008KT 0500 FG OVC001 PROB40 1612/1706 0200 OVC000 PROB30 TEMPO 1616/1706 1200 BR OVC002 BECMG 1706/1709 3000 -RADZ OVC007 BECMG 1710/1712 27012KT 9999 NSW OVC012
 
 

 

Modelbeoordeling

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Geldig tot maandag 17 december 2018 24.00 locale tijd

Opgesteld op zondag 16 december 2018 om 17.14 uur

MODELLENBEOORDELING.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Een complexe frontale zone ligt actueel boven ons land. De westelijke begrenzing ligt nu boven het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en verlaat aan het begin van de avond het noordoosten. Door de kou vindt er ontkoppeling plaats en is er sprake van een hardnekkige stabiele grenslaag. In de polaire lucht achter de zone verscherpt aan de zuidflank van een hoogtetrog de temperatuurgradiƫnt (Cold Air Development). Onder invloed van de hoogtetrog ontwikkelt ook aan de grond een trog met een lagedrukkern. Deze bereiken in de nacht naar maandag het zuidwesten en ligt maandagochtend van noordwest naar zuidoost. Aan het eind van de middag/begin van de avond verlaat het systeem ons land.

MODELBEOORDELING:

Hirlam laat het komende nacht opklaren en vertoont bovendien de bekende onvolkomenheid dat de bodem te traag reageert na een koudere periode. Hirlam blijft de komende nacht erg koud (onder het vriespunt in het oosten) t.o.v. de andere modellen en laat bij de CAD ook weer onderkoelde (mot)regen zien. Dit is niet reƫel. De Harmonies laat door lijwerking de bewolking breken in het zuidoosten, waardoor wegdektemperaturen onder nul komen. Ook de Hir en EC laten een indicatie van opklaringen zien. Dit gebeurt al een aantal runs op rij, maar precieze plaats van de opklaringen schuift per run. Met zo'n vochtige grenslaag zal het in werkelijkheid ook niet zo eenvoudig zijn. Aandachtspunt voor de gladheid. De modellen laten nog steeds verschillen zien in de timing van de neerslag bij de CAD zien maar trekken synoptisch (wel of niet aparte lagedrukkern en koers daarvan) en wel iets meer naar elkaar toe. Hirlam laat de regen boven het zuidwesten langer hangen doordat het gevormde laag meer boven Noord-Holland blijft hangen i.p.v. net ten noordwesten van ons land zoals de andere modellen suggereren. Hirlam kruipt per run echter wel steeds meer naar de andere modellen waardoor we vooralsnog uitgaan van een laag ten noordwesten van ons land en meer doorlopende neerslag.

AANDACHTSPUNTEN.

WIND:

Maandag bij de CAD mogelijk 6 Bft in de (zuid)westelijke kustdistricten, nog wel wat verschillen door de vorming van het laag. In de middag afnemend. Dinsdagochtend weer aantrekkend naar 7 Bft. Boven de noordelijke Noordzeedistricten actueel 9 tot 10 Bft, afnemend.

BEWOLKING:

St onder 500 vt, in het zuidoosten net boven 500 vt beter door een beetje lijwerking. Past het beste bij wat Harmonie36 toont. Dit blijft het geval tot aan de doorkomst van de CAD. De wolkenbasis bij de CAD ligt in de meeste berekeningen wederom op St-niveau. Boven zee zijn hier Cb's aanwezig met toppen die mogelijk FL300 halen (sommige progtemps laten deze toppen niet toe door een droge laag met als gevolg entrainment die een beperkend effect heeft).

NEERSLAG:

Bij de CAD is er sprake van regen uit een stabiel gelaagd pakket bewolking (van origine was het ooit convectief). Hirlam komt hier met een sterk ijzelsignaal in het zuidoosten, maar de progtemp van EHEH laat zien dat dit zou moeten komen door warm water dat valt bij een T2m die enkele tienden onder nul ligt. Dit ijzelsignaal verwerpen we. Boven zee kunnen wederom enkele buien tot ontwikkeling komen (FL300), Met een lage CAPE (met entrainment) en schering is er sprake van matige organisatie. CAPE in het noorden van de FIR is wat hoger en daar geven de Harmonies dan ook een (kleine) kans op onweer.

ZICHT:

Mist in bijna het hele land behalve in Zuid-Limburg lijwerking. EC, inclusief het ENS, heeft dit totaal gemist. Harmonie36 en 40 hadden dit signaal uitstekend te pakken. De koude plaklaag is zeer vochtig geworden door smeltende sneeuw. Dit wordt niet snel beter. De zichten liggen bijna overal net boven de 200 m. De verwachting is dat dit niet makkelijk nog minder wordt, doordat de druppelgrootte toeneemt bij mistvelden die al enige tijd bestaan. Alleen aan de randen, waar de nieuwste mist zit, zouden zichten nog wat slechter kunnen zijn. Complicerende factor is wel de langdurige toevoer van extra vocht uit de smeltende sneeuw. De Harmonies laten het in de loop van vannacht de mist verdwijnen door een zuidelijke aanvoer van (iets) drogere lucht. In Belgie zit nu nevel en geen mist, dus dat zou kunnen. Complicerende factor is wel de langdurige toevoer van extra vocht uit de smeltende sneeuw. We gaan uit van iets betere zichten.

TEMPERATUUR:

Nog steeds oplopende temperaturen. De temperatuurverschillen voor de nacht naar maandag zijn groot per model en relevant. Hirlam berekent nog op uitgebreide schaal in de oostelijke helft vorst komende nacht. Dit signaal lijkt onrealistisch. De Harmonies tonen beide ook lichte vorst in het zuidoosten komende nacht, als gevolg van het breken van de bewolking aldaar. In de nacht naar dinsdag geven de modellen, uitgezonderd EC, op veel plaatsen mist achter de CAD. Met opklaringen en vocht door neerslag, lijkt dit realistisch.Paraaf meteoroloog: tuenter
 
 

 
 

Hardware


Hier komt nog een goed en duidelijk verhaal over de apparatuur en techniek die gebruikt wordt voor deze site.

Aangezien deze site nog in ontwikkeling is staat hier nu nog even niets interessants. Wordt vervolgd...Binnenkort meer informatie!

Paulus Pisweer 
 

© 2018 Paulus Pisweer | oant-moarn.nl